Φυτώριο Καπεταναίων

Φυτώριο Καπεταναίων
Ποιός αναγνώρίζει τους άλλους δυο για να γραφούν τα ονοματά τους

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Σταθής Περουλής (από τα αρχεία)


Σταθής Περουλής  « ΠΕΡΟΥΛΟ-ΣΤΑΘΗΣ»  ή Ευστάθιος Περουλής {στα έγγραφα της εποχής του} ποτέ όμως ως Περουλάκης πριν από την αυτονομία της Κρήτης  .  Γέννηση Σελλιά (Λικοτιναρά) Χανίων Κρήτη  1/3/1870 –Θανή  Χανιά 2/6/29  ή 15/11/27  ή  (1926 , 28 )

…………………………………………………………………………………………..

Πηγές   :  Αρχεία για Μεταπολιτευτική Επιτροπή  ,  Ημερολόγιο Λεκανίδη και Αρχείο Λεκανίδη  «δύο βιβλία» , από τα οποία φαίνεται να πρωτοστατεί σε όλα τα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα της απελευθερωτικής επανάστασης, . Οι  Μαρής, Πανηγυράκης και Κούνδουρος τον μνημονεύουν συχνά στα κείμενα τους , όπως και σε κείμενα για την Επανάσταση Θερίσου  Καψάλης κλπ  .  Στο (Ημερολόγιο της Επαναστατικής Επιτροπής) Ακρωτηρίου και σε άλλες πράξεις της , οι αναφορές στον Σταθή Περουλή ή καπετάν  Σταθή  ή καπετά-Περουλή είναι συνεχείς . Σαν πρώτη εγγραφή του ημερολογίου του Ακρωτηρίου καταγράφετε ότι «ο Σταθής Περουλής … και ο Ελευθέριος Βενιζέλος έχοντας μαζί τους  εκατό παλικάρια πέρασαν από τον Αποκόρωνα στο Ακρωτήρι και ξεκίνησαν την Επανάσταση» . Αλλά και η τελευταία εγγραφή του ημερολογίου  αφορά ξανά τον Περουλοσταθή  . ,,,Σήμερα έφυγαν και οι Αποκορωνιώτες , ο καπετά Περουλής παρέλαβε από τον ηγούμενο τα πυρομαχικά των επαναστατών ….


Χανιώτικα Νέα   1/5/200  Ένθετο αφιέρωμα  στην  « ΚΡΗΤΙΚΗ  ΠΟΛΙΤΕΙΑ»


Οι  Δήμαρχοι του Νομού Χανίων
 Νικολάκης …..

…….
Περουλής Ευστάθιος Δήμαρχος Βάμου 1906

Γεννήθηκε στη Λικοτιναρά  το 1870 (Σελλιά Χανίων Κρήτης)
 Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1889 κάτω από τις διαταγές του Μαθιού Μυλωνογιάννη αρχικά και του Κ. Μαλινού αργότερα .Διακρίθηκε ιδιαίτερα στην μάχη της Αλμυρίδας .
Διετέλεσε μέλος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής η οποία και τον τίμησε για την δράση του με τον βαθμό του οπλαρχηγού Α΄ τάξεως .
Στην Επανάσταση του 1897 έλαβε μέρος πολώνοντας στο πλευρό του Ελ. Βενιζέλου .
Συμμετείχε στην επανάσταση του Θερίσου από το Ξεκίνημα της .

……………………………………………………………………………………….

Βιβλίο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Του      ΠΑΥΛΗ ΓΥΠΑΡΗ
                    Σελίς 167
                                                          Φωτογραφία


Οπλαρχηγός  ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ  ΠΕΡΟΥΛΗΣ  Αποκόρωνας

Εξ Αποκορώνου Κρήτης , διεκρίθει δια την γενναιότητα  του υπό την σημαία του Ελ.   Βενιζέλου  . Στενός συνεργάτης του Εθνάρχου στο Ακρωτήρι στο Θέρισο και τους λοιπούς απελευθερωτικούς αγώνες.
   Αλλά  εκεί όπου ανεδείχθει περισσότερον το ψυχικόν του σθένος ήταν εις την εν Αρχάνες συνέλευσιν ότε δύο χιλιάδες έξαλλοι κύκλωσαν τους συνεδριάζοντες πληρεξουσίους δια να εκβιάσουν τον Ελ. Βενιζέλον ,Πρόεδρον αυτής να δεχθει την Αυτονομίαν . Ο Βενιζέλος διέθετε μόνον ολίγους πληρεξουσίους μεταξύ των οποίων και τον καπετάν Σταθή Περουλή . Κάποιος επαναστάτης εδοκήμασε να κτυπήσει τον Βενιζέλο με ένα τεράστιο Μαχαίρι . Με αστραπιαίο κτύπημα ο Περουλής έρριψε από το χέρι του επιτεθέντος το μαχαίρι  και αφού ξεσπάθωσε ο ίδιος σαν μαινόμενο θηρίο απειλών τους πάντες άνοιξε δρόμο απ΄ όπου πέρασε ο Βενιζέλος με τους οπαδούς του  και απεμακρύνθη εις φιλικήν οικίαν .
   Επανειλημμένος ο Βενιζέλος  σε γενόμενες συζητήσεις έπλεκε το εγκώμιο του γενναίου οπλαρχηγού  δια το θάρρος και την ετοιμότητα του .
Εχρημάτισε ολόκληρη δεκαετία αιρετός Δήμαρχος Βάμου .


6 σχόλια:

  1. Η Κρήτη με τους αγώνες και το αίμα αυτών των ηρώων, είχε κερδίσει πλέον την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ . Όμως το 1897 αυτοί οι ήρωες με την καθοδήγηση του Ελευθερίου Βενιζέλου ξεκίνησαν αγώνες και θυσίες που θαύμασε τότε όλος ο κόσμος. Πέτυχαν έτσι το τέλος της Κρητικής Πολιτείας και την Ένωση της ΚΡΗΤΗΣ με την Ελλάδα . Με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΜΑΙΑ Στη Βίγλα του Μιχάλη του Καλορίζικου στον Προφήτη Ηλία στο Ακρωτήρι πολέμησαν για την ΕΝΩΣΗ . Τα ξέρουν αυτά οι ανιστόρητοι ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ της ΚΡΗΤΗΣ .
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ...ΕΙΔΑ ΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ..ΤΟ ΧΑΡΗΚΑ ΕΓΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΩ..ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙΤΕ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΤΕ ΤΑ ΔΕΟΝΤΑ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΔΕΡΦΙΑ!!!
    http://www.thema-xronou.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είμαι Κρητικός από μάνα και αγαπώ την Κρήτη σαν τη Μάνα μου . Ας διαβάσουν Ιστορία κάποια παιδαρέλια που οι γονείς τους πούλησαν σε ξένους τα σπίτια και τα χωράφια των παππούδων τους . Στα χωράφια αυτά και για αυτά τα χωράφια πριν από εκατό χρόνια κάποιοι έχυσαν ποτάμια αίμα για να τους τα αφήσουν Ελληνική κληρονομιά . Τα χωράφια και τα σπίτια αυτά ξεπουλούν σε Άγγλους Βέλγους Γάλλους Γερμανούς και άλλους , αγνοώντας ακόμα και πως οι Εβραίοι από την παλαιά ακόμα διαθήκη έχουν με την ευλογία του Θεού το μάτι τους στραμμένο στην Κρήτη . Και κάποιοι, υπερπατριώτες μάλιστα πέφτουν στην παγίδα εκείνων που αποβλέπουν να πουλήσουν μιά Αυτόνομη Κρήτη πολύ ευκολότερα όταν δεν θα είναι κομμάτι της Ελλάδας .
    Διαβάστε Ιστορία ! Την αυτονομία της Κρήτης θα την επιδιώξει ο μεγαλομεσίτης που θα την κυβερνήσει σε πρώτη φάση για να την ξεπουλήσει μετά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατα καποιες πηγές ο καπεταν Στάθης γεννηθηκε στη Σουρή και οχι στη Λικοτιναρά. Οι Σουριώτες με επικεφαλή τον Καπετάν Σταθη εγιναν προσωπική φρουρά του Βενιζέλου στη Χαλέπα μετά τις επαναστάσεις. Αυτο διασταυρωνεται απο το γεγονος οτι η εμπιστοσύνη του Βενιζέλου αντικατοπτρίζεται στο γεγονος οτι διετελεσε Δημαρχος Βάμου καθώς και Υπουργος. Στην φωτογραφία ίσως είναι με αλλους Σουριώτες επαναστάτες. θα ηλπιζα ένας απο αυτούς να είναι ο προπαππους μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στη μέση είναι ο Γεώργιος Ματθαίου Μυλωνογιαννάκης (1866 - 1933) γιατρός και οπλαρχηγός από τον Ανω Κεφαλά Αποκορώνου, αντιπρόεδρος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής Κρήτης κα μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Κρήτης που ανέλαβε την διιοίκηση του νησιού μέχρι την έλευση του Αρμοστή πρίγκηπα Γεώργιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή